Přehled pořadů

Projekt Most – polsko česká spolupráce redakcí se uskutečňuje v období 1. 1. 2018 – 31. 12. 2020 a obsáhne celkem 144 rozhlasových relací z nejrůznějších oblastí života polsko českého příhraničí. Pořady jsou vysílány polským Rádiem Opole a českým Rádiem Bohemia. Redakce Radia Opole spolupracuje s časopisem INSPIR vydávaným v Rychnově nad Kněžnou. Více o projektu v nabídce.

Tibetská kuchyně a zimní sporty

Pořad byl odvysílán dne 10. 3. 2018 na stanicích Radio Opole (PL) a Radio Kostka (CZ).

Sobotní ráno s pořadem „Most – polsko-česká spolupráce redakcí" jsme strávili v malé a malebné vesnici Petříkov, která pod sněhovou peřinou vypadá jako úchvatná, pohádková země. Podívaná potěšila naše očí a zklidnila nervy po pracovním týdnu.

Našli jsme ale i místo, kde nám to výborně chutnalo. Tamní hostitel, Zdeněk Pospíšil, kuchař a himálajský horolezec, připravuje pro návštěvníky speciality tibetské a nepálské kuchyně. Nechal nás je ochutnat.

Opakovaně jsme byli i na Ramzové, kde se konala lyžařská akce, otevírající cyklus dalších, s finále ve Francii. Jak se jich zúčastnit? Odpověď najdete v pořadu.

Proč jsme znovu v oblasti Ramzové? Nu proto, že se zde 24. února uskutečňuje první z řady akcí, jejichž finále bude ve Francii a stojí zato se dozvědět, jak tu příležitost využít.

V šest kilometrů vzdálené vesnici Petříkov potkáváme nevšední osobnost – horolezce, kuchaře a milovníka všech hor Zdeňka Pospíšila. Člověka, který přinesl do tohoto kouzelného místa exotickou nepálskou a tibetskou kuchyni . Pro unavené a promrzlé lyžaře zde vaří dlouhá léta.

Restaurace je hodně navštěvována i místními. Co tam láká je a co tam láká i Poláky, kteří jsou zde častými návštěvníky?

„Jmenuji se Zdeněk Pospíšil“, představuje se protagonista této reportáže. „Jinak na horách mám přezdívku Šumák. Býval jsem takový vznětlivější a proto mi tak začali říkat“, doplňuje.

Zdeněk Pospíšil tráví svůj čas v horách, hlavně ve slovenských Tatrách, srdeční záležitostí jsou pro něj Himáláje. Poprvé v nich byl v roce 2001, od té doby již pětkrát. Lidé jsou tam milí, příjemní, usměvaví. Nemají moc peněz, ale jsou srdeční. Protože je profesí kuchař, velmi ho zajímala místní kuchyně. Potkal tam dva zajímavé lidi. Starou Tibeťanku, která měla velmi starou restauraci v Káthmandu, což je hlavní město Nepálu a šerpu, jenž byl mj. sedmkrát na vrcholu Everestu. Ti mě přivedli při mé druhé návštěvě Nepálu k myšlence zkusit nějaká nepálská jídla dělat v trochu evropském provedení v České republice. Od těch lidí jsem získal informace, jak mají jídla vypadat a chutnat, aby byla stejná jako v Nepálu.

„Mám tu výhodu“, pokračuje Pospíšil, „že spousta mých kamarádů horolezců, z nichž mnozí zdolali několik osmitisícovek a jezdí pravidelně do Nepálu, mi dováží koření a ingredience, které v Česku nelze koupit, mi dovezou“. Dnes je už i v Praze obchod, kde se dá něco málo koupit. Pospíšil si však raději zajede pro potřebné do Nepálu sám, protože to může spojit s novými známostmi, zážitky a recepturami.

Je rád, že má svou restauraci v malé vesničce, která je trochu stranou velkého turistického ruchu. Žije zde 32 let, většinu lidí zde zná a říká, že noví hosté obvykle přivedou své další známé, takže s návštěvností nemá problém. Nemá problém ani s tím, že by hostům nechutnalo. Porce jsou ale tak veliké, že jim někdy balí nedojezené jídlo i domů.

V Ramzové mezitím probíhá první ze série akcí pořádaných polskou oděvní značkou Buk, jejíž finále bude v lyžařském středisku ve Francii. Výherce zde bude moci na Velikonoce strávit celý týden s velmi bohatým programem. Pro účast se stačí registrovat na webové stránce.

Poslouchejte pořad MOST ze dne 10. března 2018 (*.mp3)

Image

Pořady Rádia Opole jsou vysílány v repríze na Rádiu Bohemia pravidelně vždy v úterý ve 20 hodin v českém překladu a následně i v polském originálu.

Image
Image
Copyright © Bonton z.s. 2020. All Rights Reserved.

Search